.Header img {margin-$startSide: auto;margin-$endSide: auto;} my memories: Jalan-Jalan

Monday, March 05, 2012

Jalan-Jalan

Jalan-jalan cari pasal! Eh silap la pulak... Jalan-jalan tgk tempat orang :) Hari sabtu 3 Mac, aku bersama suami dan anak tercinta, kawan² opis, kak wati ngan family, nab dan husband, iza lonely (single lagi), sape nak kenal boleh la hubungi aku...kami pergi bersuka ria a.k.a jejalan dibukit tinggi... Aku ingat jauh sangatla bukit tinggi tu tolak dari sini kul 8:00 am sampai sana pukul 10:00 rasenye, sbb berhenti breakfast di Genting Sempah. Idea nie datang daripada kami semua, sbb macam x der aktiviti ngan budak² opis, so nie yang rancang akhirnya alhamdulillah jadi jugak. 


 


Seronok jugak bila berjalan² di Bukit Tinggi tu, cantik ambil gambar... Ialah bangunan² dia mcm kat oversea, nak gi oversea entah bile la kan, so dah ade bangunan² mcm tu kite mai la. Masuk sana dalam 1 kepala RM12 sahaja. Kalau jejalan² jer 1 hari, ok la tapi nak tido x der la kawan. Lagi 1 mahal dan malam tu mcm x der benda jer aku tgk...  Gi masuk Japanese Garden Ya Allah punyer la jauh nak naik, pastu menapak naik bukit... aduhhh patah pinggang rasenye... Kat sini anak teruna aku buat hal dia gi terjun dalam kolam ikan kat situ, habeh basah kasut seluar dia... Nasib baik mama dia sediakan baju seluar spare dia, kalau tak ko pakailah baju basah2 tu nak oii!!

Mendaki untuk naik!


Pas habeh menjelajah dia Japanese Garden tu, kami turun ker Taman Arnab pulak.Masuk RM3 ringgit. Kat sini anak aku dah tak dernye dia nak main² ngan arnab tu, sebab dia dah nampak playground. Dia mengamuk² nak main, aku tak kasi, suruh dia main² ngan arnab. Dia bengang, dia gi tampo sepak terajang arnab tu, Ya Allah terkejut arnab tgh duduk senyap, nasib baik arnab x der lemah jantung kalau tak maunye kojol arnab tu... Eh budak nie mmg tak dpt apa dia nak, benda lain jd mangsa dia. So sebelum arnab tu mati jd mangsanye, baik mama bawa dia gi main playground tu, senyap dia main! 

Tak sampai 1 hari pon kami jelajah Bukit Tinggi tu, so plan mana nak gi... Jeng jeng idea! Tempat paling dekat nak singgah ialah Genting Highlands. Idea nak naik skyway... Ok cek2 internet naik skyway RM12 pergi balik. So memasing setuju...Jom naik genting!



Dalam skyway... mama ckp ngan aqeel "gayatnye dikk!"

Sangat gayat naik skyway.. Anak  teruna aku siap menjerit² dalam tu sbb takut, peluk aku kuat²... Dalam aktif2 pon gayat gak! Sampai atas, wah sejuk nye... sbb ujan! Nasib baik bawa jaket. Naik atas tu tak der buat ape pon tak main ape pon mahal siutt aku tgk... Just jeln2 jer... Sampai atas tu kul 6 lebih rasenye pastu turun balik, dan balik ke rumah balik. Aduh sampai rumah mandi manda tido... letih bangat!! So next trip kata nak ke Pangkor pulak, kena simpan duit nie.... Seronok gak jejln2 ramai2 bawa anak2 1 family :)

1 comment:

izan said...

waaa... best nyer aqeel jalan jalan ... sume mera ...

honey bedak rambai tu dulu2 kelantan selalu buat, skrg ni cuba cari toko2 jual jamu sebut bedak rambai taulah dia... femes kui3