.Header img {margin-$startSide: auto;margin-$endSide: auto;} my memories: Mentarang

Wednesday, January 26, 2011

Mentarang


U all kenal tak apa benda di atas tu??? Itula mentarang namanya. Kat area kampung aku memang banyak benda ini dijual ditepi² jalan terutama sungai besar. Aku kalau balik kampung, kalau aku cakap ngan mak aku nak makan mentarang, mesti mak aku masakkan. Selalu mak aku masak tumis cili api jer... Sedap wooo makan ngan nasi panas ngan kicap, berselera aku makan. Kalau arwah atok aku, dia masak rendang memang sedap gak. U all pernah makan x??

Kebanyakkan budak² opis aku tidak tahu apa itu mentarang. Bila aku sebut mesti diorang tanya aku apa tu?? Aku p0n tak tau nak describe mcmmn benda alah nie.. so aku tunjuk gambar jerla. Aku tak tau la negeri lain ada ker tak der benda nie? dan apa yang diorang panggil. Tapi area sabak bernam tu memang diorang panggil benda nie "mentarang".

Mentarang nie, nampak jer besar, tapi bila dah dikopek dah dimasak, aduh kecik jer... sbb dia mengecut so kalau beli sekilo tu mmg sikitla kalau nak beli, beli 5kg sekali baru dapat banyak sikit tapi aku nk mengopek benda alah nie x der la... selalu aku dok tgk mak aku jer kopek buang "benda" kat dalam mentarang tu, yang penting mentarang nie kena basuh bersih² nanti masak tak ader rasa pasir...

So saper yang tak tau mentarang, inila mentarang dan sesiapa yg belum mencuba tu tryla... sedap tau!!

8 comments:

Ibu Iman said...

baru minggu lepas kot masuk JJCM... nmpak mmg mcm sedap.. nyum nyum... rasanya ni sespesis ngn kupang dan lala kot

ch@ said...

dengar nama aja, makannya blm lagi. lambat lagi la nak mkn nmpknya, sebab kita alah dgn seafood.

mamaaqeel said...

ibu iman : ye ker? last week x tgk p0n... mmg sedap!! tryla... yummie!

umie : kalau alah mmg x dpt mkn... hehee

Ibu Iman said...

mcm x penah lak jumpa spesis tu kt sini... lala pn dh lame x mkn... hehehe

mamaaqeel said...

akak kat mn? lala wah sedapnye... p0n dh lama x mkn gak!

along79 said...

pernah lihat dan dengar nama mentarang tu, tapi tak pernah makan lagi ler, teringin juga nak rasa...

mamaaqeel said...

rase dia sedap.... mcm ape yek x tau nk ckp. kalau nk kat area sabak bernam mmg byk.

Lagenda Teragung said...

you all kena try cari, baru tahu kelazatan dia..hehehe

TAJUK: Trip Mencari Tarang