.Header img {margin-$startSide: auto;margin-$endSide: auto;} my memories: Mabuk

Tuesday, December 08, 2009

Mabuk

Alhamdulillah kandungan aku dah masuk 2 bulan dan kemabukan aku terlampau2!! Aduhhh kekdg tu aku menangeh menahan kemabukan sbb semua benda aku tak selesa, nak makan aku x selera, nk buat kerja aku tak larat... smpi kekdg aku mengeluh! Tp mak aku nasihatkan aku itu semua dugaan.. Nak jadi Ibu kena la sabar.. Itu la nasihat mak. Kekdg tu mmg aku tak sabar...

Aku siang malam muntah, makan jer muntah, aduhh dh x tau nk buat ape! Lelagi skrg nie tak leh bau masak2.. Busukkk!! Aku ckp pada diri aku kena kuatkan semangat sbb aku kena menjaga amanah yang diberikan oleh Allah pada aku... Aku berdoa aku jadi kuat!! Kekdg tu aku tewas gak!!

Pada sesapa yang berpengalaman ade tak petua nk bg aku hilang mabuk dan bagi aku selera makan balik??? Kalu ada bagilah petua pada aku.... Kesian kat aku... huhuhuuhuu....

9 comments:

ch@ said...
This comment has been removed by the author.
ch@ said...

my mum dulu suruh kemam beras, tapi disebabkan tak rela nak kemam, makanya lawan jugak mabuk tu, sbb masa tu pk, nnt bby tak dpt nutrien jadik paksa makan :) mkn la dgn air epal hijau ke, oren ke, yg agak masam2 sket :)

elly @ suely said...

aku x penah lg alami mabuk yg teruk... so far sepnjng 2x peknan ni takat sikit2 tu ade lah...
tp memg dugaan besar sket la pd bakal2 ibu y alami alahan teruk cam ko ni, x pe... sabar je n byak2kan doa supaya sumenye dpermudah kan insyaallah...

3 bln pertama ni memg teruk sket la... slalunye... da masuk 4 bln ke atas insyaallah dah ok...

h0ney said...

cha : kemam beras??? huhuhuu... itu la air masam air buah skrg nie mkn jer nasi ngan sup.

elly : itu la sabar jer la bile kenangkan baby nie... huhuhuu

Nazuha said...

Doktor akak ckp its good to have morning sickness. itu tandanye baby sihat.
banyakkan minum air. kalo badan kurang air lagi bahaya.
tahan je.. tak lama pon. skejap je tuh. sabar ek..

izan said...

hOney,

sronok akak tengok hOney...tahniah.
saat camni akan jadi kenangan manis bila hOney dah lama melepasinya nanti.

k zan dulu2... 2 - 2 anak, bila dah tahu positif aje tetiba je dia dtg morning sickness. sesangat teruk... lembik, x boleh buat apa pun. klu masak nasi.. sbb terpaksa aje sebab suami nk mkn. lepas masak mesti lari jauh2 asap nasi tu boleh bikin pening. tak makan nasi ... akak isi perut dengan roti 0.60 sen aje.

yg kedua tu akak cuba tak mau layan loya.. akak kemam gula2 fisherman friend yang kertas biru tu. x de gula... bila buat check up mesti tanya doctor ada apa2 kesan tak... doktor mesti cakap tak da apa... satu hari 3 packet. lepas makan cepat2 cari gula2 tu sbb x mau muntah... penat. asam2 akak kurang sebab dahlar x mkn takut2 pedih perut lain penyakit lak yg sampai.

lepas 3 bulan... akak makan burger double mcdonald tu satu hari 2 kali pagi sekali petang sekali...hahaha.. lepas tu apa saja hulur habis...hulur je habis..

sabar yer....senyum kena selalu. kalu idak baby keluar asem2 je muka dia....

makan apa saja jangan pantang banyak... sebab kalu dlm pantang nanti semua x boleh makan. tuk jaga badan pulak...

Anonymous said...

kak nim masa yg first dulu mabuk teruk yg jenis tak leh bangun .. kene baring.. bangun kepala melayang2.. muntah tu tok sah cakap la.. mkn muntah makan muntah.. cuba try makan biskut kering jacobs.. yg tawar tuh.. pagi2 bangun tidur terus mkn biskut sket2.. so that perut tak kosong. then sepanjang hari tu nibble la sket2 biskut tuh.. or makan buah ke.. nasik kalau tak leh masuk try la makan something else.. like soup ke or tomyam ke..

pastu kaknim dulu tak leh minum air selain air 100plus.. so minum je air 100plus selama berbulan2..

takpe kejap je tuh.. by 3 months insyaAllah ok..

iEn said...

Mekasih honey.. jaga baby dlm perut tu lek lok.. :D

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,性感影片,正妹,聊天室,
情色論壇